Hoe oma's je levensmissie bepalen.


Zeg eens “De kat krabt de krollen van de trap, de kat krabt de krollen van de trap,

De kat krabt de krollen van de trap.” héél snel achter elkaar.

Dit spelletje speelde ik gisteren met de kinderen op weg naar school.

Later die ochtend had ik mijn tante aan de telefoon. Ze herinnerde zich dat mijn oma dit met haar ook vaak speelde.

Ik herinner mijn oma als een speelse en toegewijde oma. Het eerste wat mijn zus en ik deden toen we bij haar op bezoek kwamen was de zolder opgaan om er spelletjes te kiezen die ze dan de hele middag met ons speelde. Ze zong met ons liedjes, ging met ons mee in bad en met Driekoningen schminkte ze ons zwart en mochten we verkleed van deur tot deur liedjes zingen.

Ze was onze held. Nu jaren later zie ik dat achter die lieve oma ook een heel kwetsbaar meisje stond die zich klein hield. En een vrouw die heel haar leven in de schaduw stond, in dienst van haar man en kinderen, en van het huishouden dat altijd op de eerste plaats kwam. Voor spelen was geen tijd.

Later die dag in mijn atelier kwam ik plots tot besef. In de vele familieopstellingen die ik heb meegemaakt zag ik vaak hoe in vele families

opeenvolgende generaties vrouwen (dochter, moeder en grootmoeder) klein werden gehouden. Hun stem werd generaties lang niet gehoord.

Voor hun ambities was geen plaats. Hun behoefte aan zelf-expressie, groei en creëren bleef vaak onvervuld.

Ik zie nu waar die drang naar zelf-expressie die ik al heel mijn leven voel vandaan komt. Het is alsof ik iets goed of rond te maken heb voor al die vrouwen waar ik van afstam. Dat ik in te halen heb wat zij hebben moeten missen. Het voelt als een plicht om als vrouw in je kracht te gaan staan en in de wereld te zetten wat je erin hebt te zetten. Ik ben blij met dit besef want ik weet nu nog beter dan ooit te voren dat het klopt wat ik doe: spelen, creëren en het leven vieren.

“When a seed is sown the only thing it wants is to come out, see the light and grow.”

RECENTE POSTS: