De Valkyrie in mij.


“Ik wil in de natuur leven. Zonder huis en zonder spullen. Alleen met mijn vriendinnen.”

Zei Ana tijdens een rit met ons tweetjes door de Zuid-Franse bergen.

Ik moest meteen denken aan de Valkyries uit het gelijknamig boek van Paolo Coelho, dat ik ook nét aan het lezen was. Daarin zijn de Valkyries schaarsgeklede vamps die op ronkende brommers door de woestijn trekken. Ze trekken van stad naar stad om er met hun hart en woorden mensen wakker te maken en te bekeren. ‘s Nachts slapen ze onder de sterrenhemel.

Ok dat is misschien een iets té romantische vergelijking.

Maar haar uitspraak maakte het gelijkaardig verlangen in mij weer los dat er altijd al was.

En het werd helemaal bevestigd toen ik tijdens een wandeling een knappe pelgrim met zijn hond passeerde. Een stemmetje in mij riep, “Dat wil ik ook! Draai je om en loop met hem mee!” Vrijheid! Ruimte en Leegte. In de Natuur zijn met het Grote Niks.

En gelijkgestemde mensen ontmoeten. En daar dan fijne gesprekken mee hebben.

Die stem was er ook voor ik aan kinderen begon. Toen liep ik rond met de gekste plannen. Eerst zou ik naar Findhorn Ecovillage reizen in Schotland.

Daarna stelde ik me kandidaat als vegetarische kok in een Boeddhistisch klooster in Zuid-Spanje. En daarna weer was er het plan om naar Compostella te lopen. Dat laatste plan werd nooit concreter dan een 5 km tochtje met op mijn rug met een met stenen gevulde rugzak.

Een mens zoekt wat af in zijn leven. En toen bleek ik zwanger en was het klaar met zoeken. Heerlijk hoe het universum soms voor jou beslist.

Toch kan het mij soms enorm overweldigen, dat besef van hoe benauwend het gezinsleven kan zijn.

Met daarbij de gigantische verantwoordelijkheid die je draagt als ouder in hoe je het leven voorleeft.

En hoe mijn rol als moeder nooit stopt. Ook niet tijdens vakantie.

En als vrijheid zo belangrijk is hoe leef je dat dan voor, binnen het kader van een gezin?

Door de middenweg te kiezen denk ik. Door de Valkyrie in jezelf en in alle vrouwen te herkennen en erkennen.

En daar ben ik tot nu toe aardig in aan het slagen. Al zal ik ooit wel weer die rugzak van de zolder halen en ze vullen met échte bagage.

RECENTE POSTS: