Over bloeddorstige zombies en blije kabouters


Elke avond vraagt Toon mij om een kabouterverhaal te vertellen.

Zijn vader vertelt Ridder Henk verhalen over bloeddorstige zombies die verslagen moeten worden. Ik hou het wat luchtiger.

Hoofdfiguur is de kabouter die hier in het bos woont en altijd wel iets leert uit wat hij meemaakt.

Met verhalen krijg je soms meer gezegd aan een kind dan met grote mensen taal.

De verhalen verzin ik ter plaatse naast hem in bed. Hij wacht geduldig tot ik het heb bedacht. Ik denk dan aan waar hij mee zit of aan de vragen die hij stelde die dag. Dit is het verhaal van gisteren:

De kabouter kon niet slapen. Hij woelde en voelde zich rusteloos.

Hij stond op en ging naar buiten, de nacht in. Hij hoorde geluiden die hij niet kende.

Ook al was hij bang toch ging hij wandelen, het bos in. Zo kwam hij bij een open plek. Daar in de lucht zag hij lichtjes naar beneden dwarrelen. Nooit eerder had hij zoiets moois gezien. Wat hij zag was sterrenstof. Met zijn hoed ving hij de vlokjes op. Hij werd er rustig van en blij. Dit wilde hij delen en doorgeven. Zodat anderen er ook blij van werden. Daarom bakte hij een taart. De hele nacht door was hij in de weer met de heerlijkste ingrediënten en op het einde strooide hij voorzichtig het sterrenstof er door.

’s Morgens was de taart klaar. Zijn huisje rook heerlijk naar dat verse gebak. Nog voor de zon op was sloop de kabouter weer naar de plek en zette zijn taart op een tafel. Met daarbij een brief: Voor als je droevig bent. Of zenuwachtig.

En toen ging hij weer naar huis want moe was hij wel. ‘s Avonds voor zonsondergang wandelde hij weer naar de plek. Er lagen nog een paar kruimels met daarnaast héél veel brieven. Van de reiger, de kikker, en alle kraaien. Allemaal bedankten ze de kabouter voor deze heerlijke tovertaart. Ze voelden zich weer blij en licht en gaven dit geschenk weer door.

RECENTE POSTS: