Thuiskomen in stilte


Om de zoveel tijd trakteer ik mezelf op een retraite. 3 dagen wandelen, loopmeditatie , zitmeditatie , karma yoga, gewone yoga en heerlijk eten. 3 dagen in stilte. Die stilte is voor zoveel mensen onwennig. Ik vind het heerlijk als de druk wegvalt om iets te zeggen tegen een ander omdat dat nu eenmaal van je verwacht wordt. En geloof me, met 100 mensen langs de zee lopen op een leeg strand 's ochtends vroeg in het roze ochtendlicht én in stilte. Dat is thuiskomen.

Even stilstaan en vertragen. Ik merkte vooral hoe moeilijk dat laatste is. Vertragen. Vertragen met lopen, vertragen met eten en vooral met reageren.

Er moet maar iets gebeuren of gezegd worden en ik heb er al een reactie op of oordeel over. Dat zal wel menselijk zijn. Maar dat zien. Daar draait het om.

"Helpt dat?" Vraagt een moeder mij. Wel ja het helpt.

Je aandacht trainen is net zo belangrijk als lichaamsbeweging.

Het verhoogt de kwaliteit van je leven. Je komt uit je hoofd , weer in je lijf.

Je kan dingen loslaten, en dingen inzien. Welke gedachte voed ik, welke laat ik gaan?

En ik kom er keihard van in flow. Meestal toch.

Inzichten komen, ingevingen, antwoorden, ideeën en inspiratie. Het ontvouwt zich vanzelf.

Thuis lijkt het alsof de rest van de familie hier mee van profiteert. Geen spanningen, helpende en knuffelende kinderen. Even toch. Tot de ketchup weer door de lucht tot in de gordijnen vliegt en de moddersokken voor het rapen liggen…

De retraites die ik doe worden georganiseerd door Ehipassiko en gaan door in Cadzandië – Cadzand – NL.

RECENTE POSTS: