Wat vind jij vanzelfsprekend?


Niks is vanzelfsprekend. Maar in het hoofd van een kind wel. Dat het kleren heeft om aan te doen, dat er geld is om boodschappen te doen. Dat er handen en een handdoek zijn die het afdroogt en aankleedt, dat er eten klaar staat ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Dat er een kast is vol koekjes en dat die opengaat om 16 uur. Dat er altijd geluisterd wordt. Dat het getroost wordt. Het is goed om stil te staan bij wat vanzelfsprekend is en wat niet. Een goed gesprek, een omhelzing, zonlicht op je huid. Wat je lichaam allemaal verricht, je lever, je hersenen, je spieren. Wat je hart je ingeeft. Wat je voelt of niet. Ik merk hoe vanzelfsprekend ik het nog vind dat mijn ouders gezond zijn en geen hulp nodig hebben. Hoe vanzelfsprekend het is dat er elektriciteit is om de koelkast te koelen. En dat het eten dat daar in ligt allemaal gegroeid en gemaakt is.

Dat mijn kinderen naar school kunnen, elke dag opnieuw, en dat daar een heel team juffen zich keihard voor inzet. Dat er opeens blaadjes aan de bomen zitten en mijn serre zomaar vol met tomatenplanten staat zonder die zelfs te moeten zaaien. En dat elk van die zaadjes zomaar de kracht opbrengt om zo’n grote plant te worden met daaraan voedsel dat ons in leven houdt. Ontelbare factoren spelen altijd mee.

Alleen zie je die niet of hou je er geen rekening mee.

Niks is vanzelfsprekend. Zelfs niet dat de zon opkomt,

of dat ik die met m’n eigen ogen kan zien opkomen. Daar wil ik wat vaker bij stil staan. En daar dankbaar voor zijn. En wie weet geef ik het dan zo ook door aan m’n kinderen.

Dit stukje draag ik op aan mijn PITI vrienden.

RECENTE POSTS: