Roofvogels spotten en vuurtje stoken met vierjarigen.


Weer een feestje! 18 kleuters (4 – 6 jaar) en hun juf van Freinetschool ‘t Hinkelpad waren hier gisteren op bezoek. Toen ik de poort opendeed renden ze als uitgelaten lammetjes het bos in.

Na een zoekspel waarbij ze de afbeelding op kaartjes in het echt gingen zoeken, zijn we vogels gaan bespieden. De buizerd was het spannendste.

Vanop een dekentje, want al die kevers, spinnen en mieren maakten zich minder populair. Af en toe sprong een kleuter in de lucht bij het zien van een spinnetje. Anderen visten ze gewoon met hun handje uit hun brooddoos.

‘Wat als je niet meer bang zou zijn van spinnen? Hoe zou je je dan voelen?’ vroeg ik er eentje. ‘Blij..’ antwoordde hij. ‘En waarvoor kies je dan? Kies je om bang te zijn of blij?’ ‘BLIJ!’ Riep ie vastberaden en weg was hij.

Dode takken hadden veruit de grootste aantrekkingskracht op de kinderen.

Hoe groter, hoe beter.

Vierjarigen zeulden met takken van wel 7 keer hun eigen lichaamslengte.

En die takkenhoop wilden ze dan ook nog in brand gaan steken door eigenhandig vuur te maken met 2 stokken. Maar dat wrijven bleek toch een beetje lang te duren.

Het mooiste om te zien was de interactie van de kinderen met elkaar.

Hoe ze heel gemakkelijk samenwerken en samenspelen. Zelf initiatief nemen. Alles liep heel organisch, elk kind leek te kiezen voor wat ie graag doet.

Zaaien, planten, spelen, fotograferen. Zonder al te veel inmenging van de juf.

Die was wel nodig bij het ontruimen van het kippenhok waar ze met nog net geen 12 man waren in gekropen. “Ja maar, wij willen de kippen verzorgen!”

Dit maakt mij écht heel erg blij: om alles wat hier groeit en bloeit te kunnen delen met anderen!

Ben je zelf kleuterjuf of ken je iemand die voor de klas staat, en lijkt je dit een leuke uitstap? Laat het mij weten of share deze post.

RECENTE POSTS: