Stel dat je vanavond sterft


Stel dat je vanavond sterft en dat je dat sinds een week weet.

Wat zou je dan van alles wat je die week gedaan hebt nog steeds hebben gedaan?

Deze vraag las ik in het boek “De man die gelukkig wilde worden” van Laurent Gournelle.

Tot mijn verbazing zag ik in dat een groot deel van wat ik vorige week gedaan heb niet zou veranderd hebben. En dat groot deel is zorgen.

Zorgen voor mijn kinderen, mijn man, het huis. Al dat koken, afwassen, opruimen, aankleden, van school ophalen en naar bed brengen is van een grotere betekenis dan het lijkt.

In de wetenschap dat je dood nadert - zo zegt de oude, wijze Balinees uit het boek - zou je in staat moeten zijn zeventig procent te blijven doen van wat je gewoonlijk doet. Dat zou een teken zijn dat wat je doet in harmonie is met wie je bent. Het heeft niks te maken met de moeilijkheidsgraad van de taken maar wel met de betekenis die ze voor je hebben. Hoeveel je er van je hart in kan leggen.

Als de dag voorbij is kan ik balen om het eeuwige gebrek aan tijd om iets te maken. Maar ik kan ook trots zijn op mezelf om wat ik gegeven heb.

RECENTE POSTS: