Het houdt hier niet op met zoemen!

Midden mei sloeg me de paniek rond de oren. Het bleef akelig stil in de tuin. Waar bleven de bijen? De hommels? Na alle verhalen over glyfosaat en bijensterfte dacht ik dat het even helemaal mis ging.

Ik vroeg raad aan Joost Reyniers van Natuurpunt Klein Brabant. Het antwoord is complex:

Om te beginnen waren de temperaturen bijna heel april ondermaats.

"In het voorjaar heb je veel wilde bijensoorten (zandbijen, hommels) die op wilgen vliegen (zowel voor stuifmeel als voor nectar). Als het te koud is blijven die noodgedwongen in hun nesten, terwijl de wilgen hun bloei niet uitstellen."

"Hommels zijn sterker en kunnen wel vliegen bij kouder weer, maar de ontwikkeling van de hommelkolonies zal er wel door vertraagd worden. In het begin van de lente is de hommelkoningin nog alleen en moet ze alles in het nest zelf doen. Eens haar dochters (werksters) volwassen zijn zorgen die mee voor de uitbreiding van het nest. Het aantal hommel-werksters is momenteel nog laag, de groei van de hommelnesten zit waarschijnlijk achter op schema."

Natuurlijk gaat het over het algemeen nog slecht met de bijen. Het landbouwgebied heeft nog heel weinig voedsel te bieden. Graslanden zijn overbemest, of worden geploegd en her-ingezaaid als ‘grasakker'. Graskanten met wilde bloemen worden gemaaid, geen paardebloem is nog veilig.

En dan blijft er nog het verhaal van de insecticiden en fungiciden, die zelfs al in uiterst kleine concentraties schadelijk zijn voor insecten.

Maar zo bezorgd ik begin mei was, zo blij ben ik nu, als ik die enorme hoeveelheid en diversiteit aan zoembeestjes zie.

Ik heb dan ook mijn best gedaan om mijn tuin om te toveren tot een bloemenfeest waar ze allemaal welkom zijn. Met op het menu aardbei-, framboos- en braambloesem, hondsroos, wilde roos, gewone roos, gigantisch veel smeerwortel, en topattractie; een mega salieplant. Ik laat ook steeds vaker planten als ajuin, spruit- en broccoliplanten in bloei komen. Als toetje. En nu houdt het niet meer op met zoemen!!!

RECENTE POSTS: