Over wat een indiaan ons leren kan


Van Oostmalle op weg naar huis. Naast mij mijn doos met zaden gezegend door 2 Kogi-indianen. In het bos bij een ritueel in het licht van de volle maan.

Romantisch dat wel maar ik had toch liever dat hun bezoek niét nodig was.

Voor het allereerst komen ze nu uit hun dorp, uit hun habitat, deze Indianen. Helemaal vanuit het gebergte -6000m hoog- in Noord-West Colombia, trekken ze nu de wereld in. Om hun "kleine broer" ; de Westerse mens, nog een keer uit te leggen dat een andere koers noodzakelijk is willen we op de aarde met z'n allen nog wat langer leven. De broer die de verbinding met moeder aarde is kwijt geraakt en nu dreigt de aarde kapot te maken.

En het blijft niet bij de Kogi Indianen. Van over de hele wereld sturen natuurvolkeren hun boodschap dat het echt anders moet.

Alan Ereira, een Britse filmmaker, ontving een uitnodiging van de Kogi-indianen, om de veelgeprezen documentaire Aluna te maken waarin ze ons helpen herinneren hoe op aarde alles, met alles samenwerkt.

De Kogi blijken meesters te zijn in het (eco)systeemdenken. Zo zeer zelfs, dat allerlei westerse wetenschappers er versteld van staan.

Zo kennen zij sterren die onlangs door wetenschappers ontdekt werden. De Kogi vertalen die kennis naar een diepe wijsheid over hoe de dingen werken en wat dat betekent voor hoe zij hun leven leiden.

We hebben genoeg gevraagd, genoeg genomen. Het gaat om nemen wat je nodig hebt en daar dankbaar voor te zijn. De overvloed, zo zeggen ze, zal er altijd zijn zolang we in verbinding blijven met de aarde. Zolang we blij zijn, zingen, dansen, spelen en vieren. De maan vieren, de zon, het lied van de vogels, de bloemen, de bomen.. Zo simpel is het. Zij leven op zo'n eenvoudige manier, zo puur, één op één. Ik kan er soms niet bij , bij dat contrast: hoe het Westen; er naar gestreefd heeft alles zo complex te maken, en hoe we daarin ver(mis)groeid zijn.

Of gezegend zaad nu écht een verschil uitmaakt weet ik niet. Maar nooit stop ik meer zomaar een zaadje in de grond. Ik doe het nu bewuster. Ik doe een regendans of steek een vreugdevuur aan. Of zing blij een lied ter aanmoediging voor het komende wonder: een zaadje dat zò krachtig de aarde zélf wegduwt om naar het licht te gaan en dan helemaal uit zichzelf weet welke blaadjes het vormen zal en welke vrucht ie het zal dragen... Bedankt Kogi's voor de inspiratie.

Lees hier meer over hun boodschap

RECENTE POSTS: